Zdrowo i pysznie

Projekt realizowany w ramach Funduszu "Dobry Pomysł" - Fundacja ING Dzieciom

Lider projektu: Lucyna Sosińska

Rodzaj projektu: edukacyjny

Cel projektu: zapoznanie dzieci z dobrymi nawykami żywieniowymi. Jak powinno wyglądać ich śniadanie, aby było wartościowe dla ich małych organizmów i dawało im energię na czas spędzony w szkole.

Opis projektu:

Jedzenie jest bardzo ważnym aspektem w naszym życiu. Jednak kluczowe jest to co jemy. Zdrowe nawyki żywieniowe należy wpajać dzieciom od najmłodszych lat, a często w ich rozwijaniu kluczową rolę odgrywa szkoła.

Szkoła, w której będzie realizowany projekt posiada salę do zajęć technicznych/kulinarnych, ale nie posiada odpowiedniego wyposażenia. Pierwszym problemem są ławki, gdzie blat jest wykonany ze sklejki, co stanowi ogromny problem w utrzymaniu stanowisk w czystości. Kolejny, to brak podstawowych przyborów takich jak: talerze, miseczki, czajnik bezprzewodowy, garnki na indukcję itp.

W ramach projektu zostały zakupione między innymi:
- 14 mat warsztatowych;
- miseczki, talerze obiadowe i deserowe;
- sztućce;
- czajnik bezprzewodowy;
- patelnie, rondle i garnki na indukcję;
- plansze z piramidą żywienia;
- gry edukacyjne (na doposażenie świetlicy);
- wyciskarka wolnoobrotowa oraz wyciskarka do cytrusów.
- owoce oraz warzywa niezbędne do przeprowadzenia zajęć z wolontariuszami

 

 

do góry